Search This Blog

Friday, August 19, 2011

want it...so create it

student aku beli mancis dengan alasan nak bagi hadiah kat mak die...
aku kata.."awak memang baik..tapi rasenye mak awak lagi suka guna lighter"..
"saya tak ade duit.." die kate...
respon aku.."takpe bagi je kat ust..bende ni bende bahaye"

esoknye dalam kelas aku tanye lagi..
"kenapa sebenarnya awak beli mancis petang semalam..."
katenye.."saya sebenarnya nak main bunga api dengan adik saya lepas berbuka puasa"..
"mak bagi awak main tak"....jawabnya.."tak bagi ust..sorok sorok la main"...

"ok..mancis tu ust amek and takkan bagi balik..pasni kalau nak main bunga api..mintak kebenaran mak awak and biar mak awak yang pasangkan apinye..tak kire lah camne.."

"ok ust..tak beli dah pasni"...mungkin beliau lega aku tak kate nak bgtau parents die yang die main api lepas sekola..

selesai satu kes..tak payah bising bising,takde rotan rotan, takde sape kene lempang,takde ust yang kene benci..hahahaha.campur sume rentetan peristiwa..kurang dari 5minit pon tempohnya.senyum senyum gelak gelak je dan budak itu masih leh kamceng ngan aku melawak dalam kelas and ngenekan kengkawan lain dalam kelas..hahaha

itulah antara rutin aku yang memakai name tag bertulis "Discipline Master"...bunyi nak gempak je hahaha...

berat hati nak terima jawatan ni asalnya...risau tidak mampu berlaku adil...
akhirnya aku akur juga dengan "arahan" bos..aku sign aje lah surat lantikannya..
berbekalkan nasihat mak yang selalu kata..
"create the happiness if you want it"..maka aku pon agak bahgie skrang ni menjadi seorang guru disiplin..

tapi kalau abes tempoh percubaan ni boss kate aku tak layak nak teruskan jadi guru disiplin...owh itu lebih membahagiakan dan menggembirakan.hehe..

nasihat aku pada guru disiplin di luar sane..rilek rilek ah...jgn la set otak jadi guru disiplin ni kene carik kesalahan budak..kalau nampak salah selesaikan..kalau takde..so enjoy the life la..haha

selamat berpuasa sume bebudak nakal dan cikgu disiplin..
muwahahahaha..
ape la aku merapu pepagi nih!!

2 comments:

  1. Assalamualaikum.. Ehhehee cekgu disiplin...

    ReplyDelete