Search This Blog

Loading...

Tuesday, October 6, 2015

wow

wow...it is still here after many years

Tuesday, September 4, 2012

pantasnya masa berlalu..subhanallah

assalamualaikum...
alhamdulillah wa syukran lillah....
sememangnya sangat lama atinondanet tak berusik terbiar begitu sahaja....hampir setahun lamanya....
macam macam benda berlaku dalam tempoh hampir setahun tak buat ape ape dengan blog nih...alhamdulillah hari ni kembali rasa nak mencoret sepatah dua kata merehatkan minda bersaja saja...
disember tahun lepas...alhamdulillah aku telah bernikah dengan ex makwe aku...6 tahun aku menggatal ngan die...senang senang je pastu kitorang declare nak clash dari jadi makwe and pakwe...jengggg..sekali upgrade jadi laki bini plak la..haha
udah idup berlaki dan berbini kan..jangan la plak espek aku nak cite ape kitorag buat selama ni kat dalam ni plak kan.....tapi apa yang penting....
ISTERI AKU DAH BERSALIN...alhamdulillah...
wehhh...aku dah jadi bapak la!!!!!eh eh cepatnya..sungguh i tak sangka haha....
anyway..nanti update lagi...
sedara mara kata anak ni lagi banyak muke isteri aku..so ape maknenye tu??hahahaha

x

Saturday, October 8, 2011

saya beli!!!

assalamualaikum...
keifa haalukum??wah ana tulis arab la..ini sangat hebat!!!haha

oktober sudah mari...sudah mau pegi pon..tak lama lagi november plak..pehtu disember..hehehe...

skrang ni musim ramai orang mendirikan rumah tangga..kawen la maknenye..dah boleh tukar patutnya kite kate ramai orang memasang lif dan bukan lagi tangga.haha

aku pon dah tak lame nak menamatkan zaman bujang ni..hehe jeng je jengg!!!!...

and bile nak kawen ni memacam bende nak diuruskan,nak dibeli nak dibayo nak dipikir..tang pikir tu yang paling berat sekali..sebab bile banyak pikir,pale tensyen aku pon makan coklat..weee..haha.

dulu penah berborak ngan sorang kawan..terpacul lah bicra hal ehwal wang hantaran dan sebaginya...
kawan itu sangat bersetuju dengan fahaman yang mengatakan sebaik baik wanita adalah wanita yang rendah maharnya@mas kawennya...alhamdulillah

tapi bile tibe bab hantaran..kawan ini mengatakan sudah menjadi satu kebiasaan pada zaman ini untuk seorang wanita atau keluarganya meminta hantaran serendah 10-15 ribu dan setinggi 20 ribu ke atas...

oh mak!!!terkejut i u know!!!haha...
aku saje memanaskan suasana dengan mengatakan,"nape nak abeskan wang di situ sedangkan selepas pernikahan lebih banyak wang diperlukan ko"...

respon yang beliau berikan sangat menggegarkan hati dan jiwa raga agama dan bangsa.haha..

beliau mengatakan bahawa aku ni seorang calon suami yang tidak tahu untung dan kedekut kerana merasakan tidak perlu menghabiskan banyak duit untuk dijadikan hantaran...ini antara alasannya...
1>harga barang untuk kenduri pada masa kini telah melambung tinggi...
2>sebagai satu tanda penghargaan kepada kedua ibu bapa bakal isteri atas jasa mereka membesarkan anak mereka selama ini dan akhirnya diserahkan kepada orang lain untuk memilikinya.
3>kalau nak dapatkan rumah yang cantik,kereta yang baik,servis yang cemerlang..kan segalanya memerlukan bayaran yang tinggi..maka samalah dengan kes nak mendapatkan isteri..kene berbaloilah bayarannya...

sungguh aku sangat kompius dengan kawan aku sorang nih...hahaha

aku pada itu tidak menjawab apee ape kerna aku tak reti nak jawab mcm mane...tapi baru baru ni aku telah mendapat jawapannya untuk mereka yang berpendapat sedemikian rupa...

baru baru ni aku borak dengan sorang lagi kawan yang lain...dalm hal yang sama beliau berpendapat berbeza dengan kawan yang pertama tadi...

ini katenye..

"kalau beli kereta boleh test drive dulu...kalau puas hati baru proceed ngan downpayment...so kalau bakal isteri tu macam kereta...maka test la dulu..agak agak puas hati bole downpayment(pregnant kan sebelum nikah)..pastu family pompuan tu boleh ah pikir nak proceed kan lagi ke tak..."...

huhu nauzuubillah...jawapan ini sememangnya tidak bermoral dan bertentangan dengan hukum agama...tapi sedikit sebanyak ada jugak kebenarannya....

tidak bermakna menzahirkan kasih sayang kepada isteri adalah dengan memberikan segumpal wang yang banyak kepadanya(tanpa aku menafikan betapa pentingnya wang di dalam kehidupan)...

dan jika benarlah teori kawan aku yang pertama tadi...maka diingatkan kepada para bakal suami di luar sana..selesai korang bernikah nanti jangan lupa sebutkan...
"saya beli ye"!!!..hahaha

salamzzzz

Tuesday, September 13, 2011

kita semakin berani..mantap lahhh!!!

assalamualaikum..
aku masih hidup..alhamdulillah..
begitu juga anda..tahniah tahniah tahniah...
moga hidup kita diberkati allah inshaallah...

ohoi lamenye tidak merajinkan diri ke sini..
hampir terlupa password dan username nak log in haha..

tapi takpe aku berani mencuba..btol juga passwordnya alhamdulillah..
anda seorang yang berani macam saya?
atau saya seorang yang berani macam anda?
adakah kita sama sama berani..
ya,mungkin atau tidak sama sekali..haha
ape merapu ni arghh..

ape best sangat ke berani nih?
mesti la best..sebab berani kan..lagi best dari beriani..hehe

tapi orang melayu kite(aku melayu weeeea) kini semakin berani menjadi jadi..
aku tanak kesah berani dalam perbuatan...tapi kali ni aku nak kesah yang berani dalam kata kata...
bukan sebab berani tipu cikgu kat sekola..
berani tipu mak bapak ponteng sekola...
berani bla bla bla blah...

tapi berani mengucapkan sesuatu yang bener bener bener berani haha..

jom gi kenduri kawen...
kite ucap gini..
tahniah!!!alhamdulilah nikah juga korang ye!!!jaga isteri elok elok!!!jaga makan minum suami!!!barokallahulakuma wa baroka alaikuma wajamaa bainakuma fikhair...ewahh maher zain rasenye haha!!

namun ucapan biasa didengari ini kini telah diupgrade lagi agar ia kelihatan lebih berani..
seperti ini..
cepat cepat la dapat anak ye!!!
yey tahun depan ko dah boleh bagi kawan kat anak aku pulak!!!
anak korang mesti comel macam korang kan!!!alalala shweetttttt!!!

haha pasni aku nak tunggu pulak sape nak ucap gini...
cepat cepat la buat anak ye,pastu bagitau la kitorang camne korang buat!!!

owh manusia..memang sudah terlebih berani..

byeee...assalamualaikum....

Friday, August 19, 2011

want it...so create it

student aku beli mancis dengan alasan nak bagi hadiah kat mak die...
aku kata.."awak memang baik..tapi rasenye mak awak lagi suka guna lighter"..
"saya tak ade duit.." die kate...
respon aku.."takpe bagi je kat ust..bende ni bende bahaye"

esoknye dalam kelas aku tanye lagi..
"kenapa sebenarnya awak beli mancis petang semalam..."
katenye.."saya sebenarnya nak main bunga api dengan adik saya lepas berbuka puasa"..
"mak bagi awak main tak"....jawabnya.."tak bagi ust..sorok sorok la main"...

"ok..mancis tu ust amek and takkan bagi balik..pasni kalau nak main bunga api..mintak kebenaran mak awak and biar mak awak yang pasangkan apinye..tak kire lah camne.."

"ok ust..tak beli dah pasni"...mungkin beliau lega aku tak kate nak bgtau parents die yang die main api lepas sekola..

selesai satu kes..tak payah bising bising,takde rotan rotan, takde sape kene lempang,takde ust yang kene benci..hahahaha.campur sume rentetan peristiwa..kurang dari 5minit pon tempohnya.senyum senyum gelak gelak je dan budak itu masih leh kamceng ngan aku melawak dalam kelas and ngenekan kengkawan lain dalam kelas..hahaha

itulah antara rutin aku yang memakai name tag bertulis "Discipline Master"...bunyi nak gempak je hahaha...

berat hati nak terima jawatan ni asalnya...risau tidak mampu berlaku adil...
akhirnya aku akur juga dengan "arahan" bos..aku sign aje lah surat lantikannya..
berbekalkan nasihat mak yang selalu kata..
"create the happiness if you want it"..maka aku pon agak bahgie skrang ni menjadi seorang guru disiplin..

tapi kalau abes tempoh percubaan ni boss kate aku tak layak nak teruskan jadi guru disiplin...owh itu lebih membahagiakan dan menggembirakan.hehe..

nasihat aku pada guru disiplin di luar sane..rilek rilek ah...jgn la set otak jadi guru disiplin ni kene carik kesalahan budak..kalau nampak salah selesaikan..kalau takde..so enjoy the life la..haha

selamat berpuasa sume bebudak nakal dan cikgu disiplin..
muwahahahaha..
ape la aku merapu pepagi nih!!